Tandlæge Trine Wichmann (logo)

Behandling // Delprotese

Hvad er en delprotese?

En delprotese kan erstatte mistede tænder. Den kan erstatte en enkelt tand, men den kan også bruges, hvis du kun har ganske få tænder tilbage.
Delprotesen sidder fast på de resterende tænder ved hjælp af bøjler. Enkelte af bøjlerne skal placeres på tændernes tyggeflader, så dine egne tænder kan bære en del af tyggetrykket. Det betyder, at gummen ikke belastes så hårdt og derfor ikke svinder så hurtigt. Det gør også delprotesen nemmere at styre, og den føles derfor ikke så løs som en helprotese.

Kan det ses, at man har fået protese?
Protesetænder fremstilles i dag i så naturtro farver og former, at tandlægen næsten altid kan finde tænder, der ligner dine egne (billede 1-3).


Flere slags delproteser
En delprotese kan fremstilles i flere forskellige materialer. Den billigste form består af protesetænder, der sidder på et stykke akryl (plastik), som ligner tandkød. Den kan forsynes med bøjler af hård ståltråd, som er med til at holde protesen fast. Denne type protese bruges for det meste som en midlertidig løsning.

En langt bedre form for delprotese er den med et støbt stel, kaldet en unitor. Her er bøjlerne og en eventuel ganeplade fremstillet i støbt metal (som regel en blanding af krom og kobolt). Dette er hårdt metal med stor styrke. Det betyder, at man kan bruge metallet i ganske tynde lag og alligevel opnå, at protesen bliver tilstrækkelig solid (billede 4-6).

En delprotese med et støbt stel kan udformes, så den fylder mindre end en protese af akryl. Den bliver derfor nemmere at vænne sig til, og den ser som regel også pænere ud.
For at skaffe plads til bøjlerne, som griber omkring tænderne og holder delprotesen på plads, er det nødvendigt, at der slibes lidt på de naturlige tænder (billede7-9).

 

Er det nemt at have en delprotese?
Nogle mennesker føler i starten, at deres tale lyder lidt anderledes med de nye tænder. Men det er næsten altid kun forbigående. Øvelse gør mester – og derfor kan højtlæsning være en udmærket genvej til normal tale.

Der kan godt være nogen ømhed i gummerne de første dage. Hvis ømheden ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal du komme igen og protesen skal rettes til.

Tag protesen ud, hvis det gør for ondt, men hav den altid på mindst en halv dag inden et eftersyn. Ellers kan det være umuligt for tandlægen at finde grunden til ømheden. Forsøg aldrig selv at rette på protesen – det gør kun ondt værre.
En delprotese kan bruges døgnet rundt. Gummen har dog nogle gange godt af at hvile – dvs. at være uden protese – i en del af døgnet.

Hvordan holdes protesen ren?
Snavsede tænder kan give dårlig ånde, huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Du skal derfor børste dine tænder godt. Ligeledes skal du holde delprotesen ren. En delprotese tages ud, når den skal børstes.
Det kan ikke altid undgås, at der kommer madrester ind under protesen, når du spiser. Det er en god ide at børste eller skylle protesen ofte – gerne efter hvert måltid.

Til at rengøre protesen skal du bruge koldt vand og almindelig håndsæbe evt. tandpasta, som dog ikke må være kraftigt slibende. Specielle protesebørster gør det let at holde protesen ren både udvendigt og indvendigt.

Brug aldrig varmt vand! Det varme vand kan få protesen til at ændre facon, så den ikke længere passer. Brug heller aldrig rengøringsmidler som skurepulver eller klorin. Det ødelægger protesen.

Er regelmæssige eftersyn hos tandlægen nødvendige?
Ja! Delprotesen kan belaste gummen og med tiden få den til at svinde. Der er derfor behov for, at protesen jævnligt efterses og justeres.

Har du fået protesen umiddelbart efter, at tænderne blev fjernet, skal den passes til efter et par uger – og igen efter nogle måneder. Har du tidligere haft protese, svinder gummerne noget langsommere.

Proteser kan/skal ”underfores”. Det betyder, at tandlægen kan lægge et lag lyserødt materiale inden i protesen svarende til de steder, hvor gummen er svundet. Det er derfor ikke altid nødvendigt at få en ny protese, blot fordi gummen svinder. Udgiften til denne tilpasning er normalt ikke indregnet i protesens pris.

Efter nogen tids brug kan bøjlerne også blive slappe, så protesen ikke længere sidder fast. Det er som regel meget lidt, der skal til, for at protesen igen føles behagelig fast, men forsøg aldrig selv at bukke på bøjlerne.

Hvor længe holder en delprotese?
En delprotese er en god og varig behandling. Hvis du sørger for at rengøre tænder og protese dagligt og passer de regelmæssige eftersyn hos tandlægen, kan du have glæde af delprotesen i mange år.