Tandlæge Trine Wichmann (logo)

Behandling // Krone-/brobehandling

KRONE ELLER BRO?

Stærkt beskadigede tænder kan bevares med en krone og mistede tænder kan erstattes af en bro.

Hvad er en krone?

Hvis du har en defekt tand, f.eks. en knækket tand eller fyldning, hvor det ikke længere er forsvarligt eller muligt at reparere med en ny fyldning, så det kan holde, er det nødvendigt med en krone (billed 1). Den vil gøre tanden mere holdbar og skal sikre, at tanden ikke knækker, så du derved risikerer at miste tanden.

I andre tilfælde kan en krone være den eneste måde, du kan få et pænt og holdbart resultat på, fx når tanden er misfarvet eller misdannet. Kroner kan fremstilles i guld (billed 1), rent porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn (metalkeramik).

Guldkroner er de stærkeste og bruges derfor oftest til kindtænder. Både metalkeramikkroner (billed 2) og porcelænskroner ligner naturlige tænder, og bruges på både for- og kindtænder.

Er din tand rodbehandlet, og mangler der meget af den, er det ikke muligt at få en krone til at sidde fast. Så kan det være nødvendigt først at lave en opbygning, der sidder fast i roden med en stift. Denne opbygning er lavet hos en tandtekniker.

Kronen kan så sidde fast på opbygningen (billed 3).

Hvordan får jeg lavet en krone?

Før du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til. Dette foregår oftest under lokalbedøvelse. Dernæst skal der tages et aftryk af tanden. Når der er taget et aftryk af din tand, skal den beskyttes, til kronen er færdig. Det sker med en midlertidig krone, som kan fremstilles i plast eller metal. Plast anvendes typisk på tænder, der er synlige i fronten, mens metalhætter bruges til kindtænder.

Kronen bliver fremstillet hos en tandtekniker, som laver kronen ud fra aftrykket. Inden kronen skal sættes fast, skal den rettes til, så den passer i din mund med hensyn til sammenbid og evt. farve.

Vi har et godt samarbejde med en dygtig tandtekniker, der ligger i nærheden. Tandteknikeren laver kronerne, tager farveprøve og tilpasser krone,n inden den sættes fast.

Når kronen passer, sættes den fast på tanden her på klinikken. Dette gøres ved hjælp af tynd cement, der fungerer som lim.

Hvad er en bro

Hvis man har mistet en eller flere tænder, kan disse erstattes af kroner. For at få erstattet den manglende tand, sliber man nabotænderne til (billed 4). Tandteknikeren fremstiller kronerne og lodder dem sammen. Denne proces kaldes en bro. Der er dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. En lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den. Da en bro er cementeret fast på de naturlige tænder, vil den hurtigt komme til at føles som dine egne tænder. Broer bliver normalt lavet for, at du kan få et pænere udseende, eller for at du kan få flere tænder at tygge med.

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få?

Normalt vil du være lokalbedøvet, når dine tænder slibes til. Efterfølgende kan der opleves følsomhed for kulde, ømhed ved tygning, og tandkødet kan være ømt. Det er derfor en god idé at skåne tanden ved ikke at spise hårde eller seje fødevarer med den pågældende tand.

Hvad kan gå galt?

En krone eller en bro kan gå løs, men det sker sjældent. Hvis tanden/tænderne er sunde, kan man nemt få cementeret kronen/broen fast igen.