Tandlæge Trine Wichmann (logo)

Behandling // Revne i tand

Revne i tand/Infraktion?

En revne i tanden kan få denne til at gøre ondt oftest ved tygning. Denne kan både være skjult under en gammel fyldning eller den kan være synlig som følge af en gammel sølvamalgamfyldning.

Hvordan føles en infraktion?
Nogle tænder med revner mærker man slet ikke. Men når en tand med revne begynder at gøre ondt, mærker du en let smerte, når der tygges sammen på noget hårdt eller sejt fx på en kerne i brød eller på en karamel. Tanden kan også gøre ondt, når du får noget koldt på den. Der kan gå uger eller måneder mellem at smerten udløses, fordi du uvilkårligt vil tygge ”udenom” den dårlige tand. Det vil ofte være svært for dig at udpege, hvilken tand det drejer sig om.

Kan infraktionen gå væk af sig selv?
Nej, en revne i en tand kan aldrig gro sammen igen.

Hvorfor opstår infraktioner?
Der er flere årsager til, at tænderne kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne bliver svagere efter mange års hårdt arbejde. Man kan sige, at infraktioner er en form for træthedsbrud i tanden. En anden hyppig årsag er revner i tænder pga gamle sølvamalgamfyldninger (billed 1). Sølvamalgam har den egenskab, at det udvider sig over år og derfor kan der opstår revner i tanden.

Hvad sker der, hvis man ikke behandler en symptomgivende infraktion?
Tandens nerve kan tage skade, så det i visse tilfælde bliver nødvendigt at rodbehandle din tand. Revner kan også føre til, at tanden flækker (billed 2). Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den bygges op igen, men flækker tanden på langs, skal den trækkes ud.


Hvordan kan en infraktion behandles?

Når først tandlægen har lokaliseret revnen, handler det om at få tanden holdt sammen (stabiliseret), så revnen ikke ”gi’r” sig, når du tygger (billede 3 + 4)
Har der kun været en lille fyldning i tanden, kan denne limes sammen med en plastfyldning samtidig med at tyggefladen beslibes, så den svage del af tanden ikke belastes for hårdt.


Har der været en stor fyldning i tanden eller er tanden kraftigt belastet ved tygning, er det nødvendigt at sætte noget rundt om tanden for at holde sammen på den. Det gøres bedst med en krone af guld eller porcelæn.